Pješačke staze

Povijesne pješačke staze, izgrađene nekada davno, svojom dužinom od 10 kilometara, vode kroz različita razdoblja kostrenske povijesti. Prolaze najvišim dijelovima Kostrene kojima dominiraju vrhovi Solin i Sopalj, zaposjednuti i oblikovani u utvrđena naselja tijekom prapovijesnog razdoblja. Solin je utemeljen još tijekom mlađeg kamenog doba s punim procvatom naselja u bakrenom dobu (tijekom petog i četvrtog tisućljeća prije Krista), s obnovom bedema tijekom brončanog doba te u ranom srednjem vijeku. Sopalj je utemeljen u cilju nadzora Bakarskog zaljeva i grada Bakra tijekom brončanog doba, s trajanjem kroz razdoblje liburnske dominacije našim krajem. Između spomenutih velikih naseobina nalaze se tragovi manjih gomila odnosno osmatračnica na Glavici, Kuli i Humčini s kojih se pruža prekrasan pogled na Kvarner.

Šetajući povijesnim stazama, na jednom njihovom dijelu, nailazimo na ostatke srednjovjekovnog naselja Stipići, koji nam svjedoče o tadašnjem načinu života u selu. Osim dva glavna ulaza na staze,postoje i vertikalni ulazi koji omogućuju kraće dionice pješačenja,ali svaka obuhvaća neki od spomenutih povijesnih lokaliteta. Posebno značenje ima priključak koji vodi od naselja Dujmići prema Soplju,jer su tim dijelom pješačili kostrenjani koji su pohađali Pomorsku školu u Bakru pa je i na taj način dotaknuta povijesna tradicija Kostrene ,a to je pomorstvo.

Na mjestima su omeđene prekrasnim suhozidima, ali ono što stazama daje posebnu draž su mirisi raznih biljaka koje cvatu tik uz staze. Kadulja, pelin, majčina dušica, vrijesak, ciklame, visibabe, orhideje, šafrani, poneki zumbul, primorski bor, hrast crnika i još mnoge druge biljne vrste čine ove staze zaista čarobnima.

 

Trails - Rijeka Outdoor