Kostrenski suveniri s „potpisom“

Kategorija: Ostalo

27 Srp.

Kostrenski suveniri s „potpisom“

Slavna po svojim pomorcima koji će uskoro dobiti hommage u vidu Kuće kostrenskih pomoraca, danas Kostrena ima neke nove amabasadore koji svojim radom i postignućima pronose njezino ime diljem svijeta, a među njima je i poznati dizajner Juraj Zigman.

Sa svojih oko 4,5 tisuća stanovnika i 12 četvornih kilometara teritorija, unatoč razvijenoj industriji Kostrena ne oskudijeva potencijalima za razvoj turizma. Uz bogato kulturno naslijeđe i lijepu prirodu, njezin velik potencijal svakako su i njezini mještani pa se može reći da je Kostrena malo mjesto velikih pojedinaca svjetskog glasa koji su se radom i postignućima istaknuli na modnoj, sportskoj, znanstvenoj, kulturnoj i gospodarskoj sceni daleko izvan nacionalnih granica. Jedan od njih je Juraj Zigman koji svojim modnim kreacijama odijeva brojne svjetske zvijezde. Unatrag nekoliko godina Općina Kostrena je s njime započela suradnju na razvoju dizajna promotivnih materijala i protokolarnih poklona Općine s kojima se vrlo brzo istaknula među hrvatskim jedinicama lokalne samouprave. Zanimljivi šareni kišobrani, šalice, rokovnici, vrećice, kalendari, USB stikovi i kemijske olovke kojima dominiraju prepoznatljivi kostrenski motivi, vrlo brzo su dobili brojne poklonike, a jedina im je mana što se prilikom svakog darivanja ili protokolarnog posjeta traži komad više.

U režiji TZO Kostrena razigrani Zigmanov dizajn ovoga puta našao se na ručnicima za plažu, platnenim torbama i majicama, artiklima za koje su procijenili da bi mogli biti zanimljivi uporabni suvenir koje će upravo zahvaljujući potpisu ovog poznatog Kostrenjana turisti rado ponijeti kući kao uspomenu s ljetovanja. Osim na uporabnim suvenirima isti motivi našli su se i na kabinama za presvlačenje na nekoliko kostrenskih plaža.

- Turizam se odavno više ne oslanja na ljeto, sunce i more, a pandemija je dodatno oblikovala očekivanja turista. Osim zdravstvene sigurnosti, gosti danas traže posebnost i naročito mogućnost za potpuno iskustvo kraja u koji su doputovali - kroz domaću hranu, kulturu i običaje kao i interakciju s lokalnim stanovništvom. Vodeći se takvim očekivanjima, odlučili smo pozicionirati Kostrenu na zahtjevnom turističkom tržištu koristeći i povezujući sve naše potencijale“, kazala je direktorica Turističke zajednice općine Kostrena Belma Džomba.

Još jedan kostrenski suvenir upakiran je u ambalažu sa Zigmanovim potpisom. Riječ je o Kostrenskoj torti koju je prema starom obiteljskom receptu uz pomoć Općine Kostrena razvila lokalna slastičarnica. Atraktivno pakiranje s prepoznatljivim dizajnerskim potpisom, na najbolji mogući način zaokružuje ovaj autohtoni jestivi suvenir koji priča priču o Kostreni i njezinoj tradiciji. Dio te tradicije je i gastronomija s kojom se kostrenski gosti mogu upoznati kroz Kostrensku kuharicu. Osim na hrvatskom i engleskom jeziku, recepti su izvorno napisani na kostrenskoj čakavštini čime se osim kulinarskog nasljeđa čuva i lokalni dijalekt.

Sudjelovanjem u jednom od programskih pravaca projekta Rijeka EPK 2020, Kostrena se poigrala još jednim dijelom svoje povijesti, odlučivši se kroz projekt razviti poseban dizajn komunalne opreme, posebno klupa koje će se u budućnosti krasiti javne prostore, interpretirajući priču o Kostrenskim počivalima, mjestima odmora i predaha, mikro-lokacijama društvenog života, sastajanja i razmjene informacija.

Velik potencijal Kostrena ima i u razvoju outdoor aktivnosti, posebno cikloturizma kojem se sve intenzivnije okreće pa je uz zanimljive manifestacije na kojima se okupljaju biciklisti, prva na području Kvarnera dobila i servisnu stanicu za brzi popravak bicikala.

Iako je korona privremeno zaustavila održavanje većih manifestacija s ciljem očuvanja povoljne epidemiološke situacije i turističke sezone, budu li to prilike dopuštale, već ove jeseni i zime, Kostrena će se nastojati istaknuti i novim zanimljivim programima.

Natrag na novosti