Claustra s okusom soli u sklopu Rijeka Outdoor programa

Claustra s okusom soli u sklopu Rijeka Outdoor programa

LokacijaKod Sidra

Pridružite nam se u obilasku arheološkog lokaliteta Solin ponad Kostrene i saznajte više o razdoblju vladavine Rimljana. U subotu 29.10.2022. vodimo vas od mora do rimske utvrde na Solinskom brijegu koji dominira iznad Martinšćice i Draške doline.

Tematska biciklistička vođena tura upoznat će vas s kasnoantičkim obrambenim sustavom Claustra Alpium Iuliarum koji je štitio od prodora u središte Rimskog imperija. Utvrda na Solinu bila je u funkciji nadzora prometnice koja je spajala Tarsaticu sa Senjom, a s utvrde se pruža najljepši pogled na riječki zaljev.

Nakon starta na parkiralištu krećemo preko Žuknice prema Pavekima. Nastavljamo prema Urinju i Svetoj Barbari nakon čega se počinjemo uspinjati prema vidikovcu Sopalj uz koji se nalaze i ostaci pretpovijesne istoimene gradine. Nakon predaha i uživanja u prekrasnom pogledu, nastavljamo makadamom prema uzvisini Solin gdje ćemo se pobliže upoznati s ostacima utvrde koja je bila sastavni dio rimskog obrambenog sustava. Nakon priče o Claustri spuštamo se preko Glavana do mjesta na kojem smo započeli vođenu turu.

Tura je namijenjena rekreativcima s umjerenom fizičkom kondicijom koji mogu svladati srednje zahtjevni prirodni teren i duljinu do 20 km kilometara s ukupnim usponom oko 350 metara.


Tehnički podaci:
Dužina: 16 kilometara
Ukupni uspon: 350 metara
Najviša točka: 280 metara
Trajanje: 3 sata
Podloga: 60% asfalt, 40% makadam
Zahtjevnost: 3/5

NAPOMENA:
Svi sudionici voze na vlastitu odgovornost. Dužni su poštivati prometna pravila i Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Obavezna je kaciga i rezervna zračnica.
Organizator zadržava pravo promjene trasa.

Natrag na kalendar događanja