Uputa o dobivanju propusnica u turističke svrhe

Kategorija: Ostalo

21 Pro.

Uputa o dobivanju propusnica u turističke svrhe

Ravnateljstvo civilne zaštite RH objavilo je Upute za primjenu Odluke o zabrani napuštanja područja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj koja uključuje i uputu o dobivanju propusnica u turističke svrhe.

Sve informacije i kontakte možete pronaći na službenim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite RH: Uputa

Pri tome skrećemo pozornost na sljedeće napomene:

1) Za dobivanje e-Propusnice za drugi opravdani razlog, odnosno odlazak u hotele ili druge smještajne objekte potrebno je izvršiti uplatu smještaja najkasnije do dana stupanja na snagu Odluke (23.12.2020. godine) i priložiti potvrdu uplate/račun objekta kod zahtjeva za Propusnicu.

2) Zahtjev za e-Propusnicu upućuju gosti isključivo Ravnateljstvu civilne zaštite RH:

- u sustavu e-Propusnice (https://epropusnice.gov.hr) za slanje zahtjeva Ravnateljstvu civilne zaštite potrebno je odabrati županiju XXI GRAD ZAGREB te u izborniku stožera odabrati "Ravnateljstvo civilne zaštite"

- ukoliko gost nema pristupa sustavu e-Propusnice, zahtjev se šalje na adresu propusnica@civilna-zastita.hr uz dostavu sljedećih podataka: ime i prezime, OIB, adresa stanovanja (ulica i kućni broj, mjesto/grad, županija), relacija putovanja (mjesto/grad polazišta i mjesto/grad odredišta putovanja) i obrazloženje opravdanosti zahtjeva.

 

U nastavku izdvajamo informacije vezano za propusnice u turističke svrhe (izvor: Ravnateljstvo civilne zaštite RH https://civilna-zastita.gov.hr):

PITANJE:

Može li osoba dobiti propusnicu za odlazak u županiju u kojoj je uplatila smještaj u hotelu?

ODGOVOR:

Osoba može dobiti propusnicu za odlazak u županiju u kojoj je uplatila smještaj uz uvjet da posjeduje valjani dokaz o uplati za hotel ili drugi smještajni objekt kojem nije obustavljen rad. Uplata mora biti izvršena najkasnije do dana stupanja na snagu Odluke (23.12.2020. godine).

PITANJE:

Treba li stranom državljaninu propusnica od graničnog prijelaza s Republikom Hrvatskom do mjesta boravka u županiji?

ODGOVOR:

Ne, ali strani državljani se mogu kretati najkraćim putem samo do mjesta gdje imaju osiguran smještaj. Za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj ne mogu se kretati između županija, a za povratak u inozemstvo propusnica im nije potrebna.

PITANJE:

Treba li državljanima Republike Hrvatske propusnica kada dolaze iz inozemstva u Republiku Hrvatsku?

ODGOVOR:

Ne, ako imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Oni se mogu kretati najkraćim putem do mjesta svog prebivališta u Republici Hrvatskoj, ali po povratku iz mjesta svog prebivališta u inozemstvo trebaju propusnicu izdanu od nadležnog županijskog stožera. Iznimno, ako naš državljanin ima prebivalište u inozemstvu, onda će mu na granici biti izdana propusnica do mjesta boravka u Republici Hrvatskoj (osiguranog smještaja). Za vrijeme boravka u Republici Hrvatskog ne može se kretati između županija, a za povratak u inozemstvo gdje ima prijavljeno prebivalište propusnica mu nije potrebna.

Sve informacije i upute prosljeđene su sukladno objavljenim informacijama na https://civilna-zastita.gov.hr. Skrećemo pozornost kako turistička zajednica nije odgovorna za izdavanje Propusnica, niti može utjecati na odluke Ravnateljstva civilne zaštite RH.

Dodatne informacije vezano uz odluke dostupne su i putem:

mail: propusnice@rdd.gov.hr (0-24 h); ured@civilna-zastita.hr; stozercz@mup.hr

kontakt centar: 0800 8090 (8-20 h)

Natrag na novosti