Maškare va Kostrene 2020.

Maškare va Kostrene 2020.

LokacijaKostrena

Nakon što su u prosincu obilježeni dani Općine Kostrena te nakon božićno-novogodišnjih blagdana, Kostrena će tijekom prvih dana nove 2020. godine zasjati u maškaranom tonu. Događanja pod imenom Maškare va Kostrene 2020. leta podrazumijeva niz manifestacija vezanih uz maškaranje kao jedne od rijetkih živućih tradicija na području Općine Kostrena.

Kako to običaji tzv. istočnog riječkog prstena nalažu, nova mesopusna sezona započet će prvu subotu nakon blagdana Sveta tri kralja. Špažićari će u subotu, 11. siječnja u Narodnoj čitaonici Sveta Lucija preuzeti ključeve Općine Kostrena te podići mesopusta Mićela kao krivca za sve nedaće u proteklih godinu dana. Ključevi će u rukama Špažićara biti do Velike srijede (Pepelnice) 26. veljače kada će se spustiti zastor za još jednu (zimsku) mesopusnu sezonu.

Tradicionalni mesopusni tanci održavat će se tijekom sedam vikenda, počevši od 11. siječnja pa do 21. veljače, u vremenu od 21:30 do 04:00 sata ujutro. Za posljednji maškarani vikend, maškarani tanci će se održati u petak 21.2.

Za zabavno-glazbeni program kroz svih pet vikenda zadužena je grupa Venus iz Kraljevice. Maškare i ostale posjetitelje očekuje nova raznovrsna ugostiteljska ponuda po pristupačnim cijenama, tombola, a nagrađivat će se najbolja pojedinačna i najbolja grupna maska. Organizirane maškarane grupe mogu se unaprijed najaviti i rezervirati svoj stol(ove) na broj telefona 098/906-4713 i 091/933-0409. Špažićari će u znak dobrodošlice kao pravi domaćini organizirane maškarane grupe (od minimalno 10 ljudi) počastiti kao i proteklih godinama kupusom i kobasicama te domaćim fritulama i kroštulima. Mjesto održavanja je dvorana Narodne čitaonice u Svetoj Luciji. Ugostiteljsku ponudu pružat će Caffe bar Libar.

Održat će se dvije dječje redute i to u nedjelju 19.1. i 2.2. Male maškarice zabavljat će grupa Venus i animator. Udruga će sve počastiti krafnama, grickalicama i sokovima.

U subotu prijepodne jedne subote u veljači na rasporedu je 29. po redu Maškarani auto-rally Pariz-Bakar, inače najdugovječnija prateća manifestacija Riječkog karnevala. Nakon Krimeje i riječkog Korza, “puknuti oktanci” dolaze u Kostrenu gdje će se na parkiralištu iznad plaže Nova voda polagati ispit vožnje spretnosti između čunjeva.

U nedjelju 23. veljače od 12:00 sati, na rasporedu je 37. Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci kao kruna karnevalskih svečanosti na Kvarneru pa i šire. Špažićari su godinama njezini redoviti i prepoznatljivi sudionici pa će tako biti i ove nadolazeće godine. Špažićari za 2020. godinu spremaju novu originalnu masku. Obzirom da udruga 2020. godine slavi 20-godišnjicu svojeg postojanja, maska će biti obilježena tematikom na ovu temu.

Na mesopusni utorak 25. veljače Špažićari nakon prijepodnevnog druženja s djecom u Dječjem vrtiću Zlatna ribica u Kostreni, obilaze Kostrenu uzduž i poprijeko posjećujući ugostiteljske objekte i na taj način obilježavajući posljednji dan pod maskama. Taj dan je poznat po nazivu Marća po Kostrene. Slijedeći dan, na čistu srijedu  26. veljače, mesopustu Mićelu sudit će se i presudit za sva (ne)djela koja je učinio i za koja ga se tereti. Maškare će mandat i ključ na čuvanje do druge godine dati novoj općinskoj vlasti uz obećanje da će biti jednako uspješni kao i maškarana vlast. Ovo je i posljednji dan maškaranih aktivnosti za ovaj dio godine, a završit će ga se zajedničkim druženjem uz zakusku ne samo članova Udruge već i svih prisutnih.

Špažićari ovim putem pozivaju sve ljude dobre volje željne zabave i maškaranog kravala, sve udruge koje djeluju na području Općine Kostrena i šire da svojim dolaskom uveličaju ova maškarana događanja.

 

Natrag na kalendar događanja