Kostrena će ove godine “sajati” za Udrugu za sindrom Down – Rijeka 21

Kostrena će ove godine “sajati” za Udrugu za sindrom Down – Rijeka 21

LokacijaKostrena

Uz Dane Općine, tradicijska manifestacija Mikulna čiju je organizaciju od ove godine preuzeo Centar kulture Kostrena, prometnula se u središnje prosinačko događanje u Kostreni.

Šesta po redu Mikulna, na žalost, neće se održati, barem ne u onom obliku kako je to bilo do sada, uz pjesmu, ples i druženje. Od samog početka važan dio Mikulne je „sajanje“, stari običaj pomoračke Kostrene vezan uz blagdan svetoga Nikole. Po uzoru na njegova dobra djela, nekad su kostrenski pomorci, članovi Bratovštine sv. Nikole, išli po kućama i prikupljali pomoć i milodare za one pomorce koji više nisu mogli ploviti i obitelji koje su ostale bez svojih hranitelja.

Vremena su se promijenila, tako i potrebe pa se i „sajanje“ prilagodilo duhu vremena. U kojem će se obliku ono održati, to je najmanje važno, jer potrebitih ima uvijek, u svakom vremenu, kao i bezbroj načina i mogućnosti da činimo dobro i pomažemo si u ovim teškim vremenima. Kostrena će ove godine “sajati” za Udrugu za sindrom Down – Rijeka 21, čija je članica i mala Kostrenka Ana Marot, polaznica Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“. Ana je vedra i vesela četverogodišnjakinja, a Udruga Rijeka 21 pomaže njoj i njezinoj obitelji u lakšem svladavanju životnih prepreka.

Udruga iz donacija sufinancira terapije za svoje članove, a kako bi to mogli i nadalje činiti, Centar kulture Kostrena poziva sve koji su u mogućnosti da sudjeluju u ovogodišnjem „sajanju“ koje će trajati cijelog prosinca za Udrugu za sindrom Down – Rijeka 21 i doniraju sredstva uplatom na račun udruge IBAN: HR6924020061100435365, uz opis „sajanje – Mikulna“.

Down sindrom najčešći je kromosomski poremećaj, koji se javlja kod 1 od 650 rođene djece. Pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Očituje se intelektualnim teškoćama različitog stupnja, mišićnom hipotonijom i nizom drugih različitih organskih poremećaja (srčane greške, bolesti štitnjače i drugo), što se razlikuje od osobe do osobe. Bez obzira imaju li neko dodatno oboljenje ili ne, djeci i odraslima sa sindromom Down potrebna je posebna pažnja i briga tijekom cijelog života te provođenje različitih dodatnih mjera, poput fizikalne terapije, defektoloških i logopedskih tretmana, kako bi maksimalno razvili svoje potencijale i postigli što veću kvalitetu života.

Ono što pruža naš zdravstveni sustav daleko je manje od onog što je osobama sa sindromom Down potrebno da nadvladaju ograničenja koja ovaj genetski poremećaj postavlja pred njihov razvoj. Stručni terapeuti vrlo rado pomažu Udruzi svojim radom uz nisku naknadu, ali redovne terapije ipak predstavljaju značajan izdatak za obitelji. Udruga je već dugi niz godina glavni centar za organizaciju terapijskih tretmana za svojih 66 članova koji dolaze s područja cijele Primorsko-goranske županije pa tako i iz Kostrene. Stručnim i redovitim tretmanima značajno se pospješuje razvoj i omogućava lakša integracija u život zajednice osoba sa ovim sindromom, počevši od pohađanja škole i vrtića, a naposljetku sa stjecanjem ključnih radnih i životnih vještina čime postaju samostalni, vrijedni i zaista ravnopravni članovi naše zajednice.

Natrag na kalendar događanja