Početak manifestacije "Od Barbarine do Lucinee"

Početak manifestacije "Od Barbarine do Lucinee"

LocationNarodna čitaonica Kostrena sv.Lucija

Kostrena će ove godine po prvi put za svoje mještane, kao i za sve one kojima je Kostrena na srcu, prirediti svečanost paljenja božićnih lampica te za tu prigodu priprema poseban program.

Započinje manifestacija "Od sv. Barbare do sv.Lucije"

Kostrena će ove godine po prvi put za svoje mještane, kao i za sve one kojima je Kostrena na srcu, prirediti svečanost paljenja božićnih lampica te za tu prigodu priprema poseban program. Narodna čitaonica Kostrena će 2. prosinca biti mjesto nekoliko važnih događanja te će se njima obilježiti i početak manifestacije "Od sv. Barbare do sv. Lucije" i na taj se način obilježiti i Dan Općine Kostrena.

Sve započinje u Narodnoj čitaonici Kostrena sv.Lucija u 18 sati kada će se u prostoru čitaonice svečano otvoriti retrospektivna izložba pokojnog Ivana Penzeša Nadalova, člana udruge Veli pinel. Bit će to prigoda u kojoj ćemo se prisjetiti ovog vrhunskog kostrenskog autora i njegovog stvaralaštva značajnog za Kostrenu i njen umjetnički razvoj.

Bogat program će se nastaviti predstavljanjem reizdanja "Tradicionalne kostrenske kuharice", vrijednog izdanja koje na jednom mjestu objedinjuje tradicionalne recepte ovog podneblja i čije je prvo izdanje bilo itekako traženo. Ovo vrijedno izdanje tiskano na hrvatskom književnom jeziku, na engleskom jeziku te na čakavskom dijalektu kojim su kostrenske žene stoljećima pisale ove recepte. Zahvaljujemo našim dragim sponzorima tvrtkama INA dd i Dezinsekcija d.o.o. na uspješnoj suradnji kroz ovaj projekt.

Nakon otvaranja izložbe i predstavljanja Tradicionalne kostrenske kuharice, veliko finale programa dogodit će se na prostoru ispred čitaonice gdje će se održati svečanost paljenja božićnih lampica te se tim činom označiti i početak obilježavanja prosinačkih blagdana u Kostreni. Organizatori Općina Kostrena i TZ Općine Kostrena pripremaju poseban program u posebnom ambijentu koji će, vjerujemo, oduševiti sve generacije.

Osim svečanog čina paljenja lampica, pripremljen je glazbeni program, a svakako će atraktivan biti i posebno za taj dan pripremljen photo point, uz fotografa koji će fotografirati sve zainteresirane te će na licu mjesta izraditi fotografije kako bi svi koji to požele imali uspomenu na ovaj dan. Dodatnu draž cijelom događanju dat će i posluživanje kostrenskih fritula pripremljenih prema recepturi iz Tradicionalne kostrenske kuharice, a organizator priprema i još poneko iznenađenje za posjetitelje.

Prema svemu navedenom, bit će to jedna doista posebna kostrenska večer, a brojnim programima domaćini će se potruditi da tako bude i tijekom cijelog prosinca. Što drugo reći nego – vidimo se u Kostreni!

Back to event calendar