Mikulna 2018.

LocationTrg ispred Sportske dvorane Kostrena

Mikulna nam ove godine donosi brojne novitete, kroz tri dana na Trgu ispred Sportske dvorane u Kostreni sve mještane i posjetitelje očekuje bogat program u kojem sudjeluje čitava zajednica!

Turistička zajednica Općine Kostrena u suradnji s Općinom Kostrena i Komunalnim društvom Kostrena već četvrtu godinu zaredom organizira manifestaciju Mikulna. U bijelim adventskim kućicama koje će se smjestiti na Trgu ispred Sportske dvorane u Kostreni, svatko će pronaći nešto za sebe, od domaćih autohtonih proizvoda, ručno izrađenih ukrasa za bor, mnoštva rukotvorina koje mogu biti idealan poklon za nadolazeće blagdane, a neće nedostajati ni ića i pića. Zagrijte se uz kuhano vino ili rakiju, okrijepite kobasicama s kupusom, uživajte u kulinarskom showu Primorskog pijata, slatkim fritulama i germknedlama. Uživajte u programu Mikulne 2018. i dopustite da vas kroz Kostrensku priču provede jedinstveni Mario Lipovšek – Battifiaca.

Program Mikulne započinje u petak 7. prosinca u 16 sati s dječjom predstavom Kazališta Smješko „Iznenađenje Sv. Nikole“, nakon uzbudljive predstave naši najmlađi podružit će se sa Sv. Nikolom uz poklončiće i fotografiranje. Čarobna večer nastavit će se paljenjem svečane blagdanske rasvjete i spektakularnim vatrometom koji će obasjati noćno nebo nad Kostrenom. Potom će se naši najmiliji iz Osnovne škole Kostrena i DV“ Zlatna ribica“ raspjevati na pozornici, a nakon njih do kasnih noćnih sati zabavljat će nas Duo Timeless.

U subotu, 8. prosinca od 16 sati predstavit će se kostrenske udruge, klubovi i umjetnici, pritom će se po trgu širiti zamaman miris tradicionalnog adventskog jela primorskih krajeva. Masterchef Kristijan Kozmić, autor kuharice „Primorski pijat“ pripremit će bakalar na gulaš koji će svi imati prilike kušati. Dječji kutak ovogodišnje Mikulne naučit će najmlađe kako izraditi božićne ukrase i čestitke, podsjetiti i male i velike na davno zaboravljene tradicijske igre, a svi zainteresirani moći će prigodno oslikati svoja lica. Da večernji sati prođu u veselom tonu pobrinut će se Grupa Fun.

Zadnjeg dana Mikulne 2018., nedjelju 9. prosinca program će započeti u 14 sati, uz bogatu sajmišnu ponudu, posjetitelje očekuje i igranje društvenih igara za male i velike te zagaranitrana zabava uz Love Sing and Dance Duo. U večernjim satima u Sportskoj dvorani Kostrena nastupit će veličanstvena Četiri tenora u organizaciji Udruge Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji i Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje. Nakon koncerta nastavlja se druženje na trgu uz gastro i glazbenu ponudu do kasnih noćnih sati.

Sudionici Mikulne i ove će godine oživjeti davno zaboravljeni plemeniti običaj pomorske Kostrene – a to je običaj „sajanja“. „Sajanje" se vršilo na način da su mornari, koji trenutno nisu bili na moru uoči dana sv. Nikole išli od kuće do kuće prikupljali novac, hranu, odjeću te bi dobiveno dijelili onima kojima je to bilo najpotrebnije. Svaka udruga odnosno svaki izlagač na svojem štandu imat će kutiju za donacije u koju posjetitelji mogu ubaciti sredstva kojima žele pomoći, a udruge i izlagači će im zauzvrat nešto darovati ili uzvratiti pjesmom, plesom, pričom… Ove godine donacije se prikupljaju za Udrugu Svjetionik iz Rijeke. Na taj način na ovogodišnjoj Mikulni svi zajedno imamo priliku oživjeti djelić povijesti, darovati one kojima je najpotrebnije i svatko od nas time postaje dio nove tradicije s čvrstim korijenjem – Mikulne.

Sponzori:

Donatori:

Back to event calendar