Uskoro otvorenje  Interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca

Uskoro otvorenje Interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca

LokacijaSv.Barbara

Kada je o Kostreni riječ, ploviti znači živjeti jer plovidba ovdje i jest način života. A kada je nešto toliko veliko i važno kao što je Kostreni more, onda zaslužuje dobiti počast, u vidu nečeg trajnog i opipljivog kao što je Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca.

 

U petak 1. prosinca 2023. svoja će vrata otvoriti Kuća kostrenskih pomoraca i to više no prigodno uoči blagdana svojih svetaca zaštitnika i Dana Općine, a ove godine i 30 godina postojanja kao samostalne Općina.

Protokolarni dio otvorenja za uzvanike i medije održat će se u petak 1. prosinca u 14 sati, a od 16 do 18 sati predviđen je prigodni program i obilazak Kuće za mještane. Mještani će Kuću moći razgledati i u subotu 2. prosinca od 10 do 17 sati te u nedjelju 3. prosinca, na dan Miće Mikulne, svečanog paljenja blagdanske rasvjete i prve adventske svijeće, uz neizostavnu okrijepu u obliku toplog čaja, kuhanog vina i fritula.

U programu otvorenja na Trgu sv. Barbare nastupit će poznati kostrenski glazbenici Lado Bartoniček, Katja Budimčić Sabljar, Lucija Stipanović i ŽVS Luštrin.

Interpretacijski centar izveden je na tri etaže s površinom od 260 kvadrata. Optimalan broj posjetitelja koji istovremeno mogu razgledavati eksponate i koristiti multimediju je 30. S obzirom da se na dan otvorenja očekuje velik broj posjetitelja organizirane su vođene ture s trajanjem od 20-tak minuta, a vrijeme čekanja na ulazak u Kuću posjetitelji će moći ugodno provesti uz glazbu i okrijepu na natkrivenom Trgu ispred Narodne čitaonice u Sv. Barbari.

Nakon otvorenja Kuće, na istoj lokaciji u Sv. Barbari u nedjelju 3. prosinca održat će se Mića Mikulna, bogat program namijenjen djeci kao uvod u paljenje blagdansko rasvjete i prve adventske svijeće u 17 sati.

Kostrena u ponedjeljak, 4. prosinca slavi Barbarinu. Na Barbarinu će Kuća kostrenskih pomoraca biti otvorena od 17 do 20 sati. Sveta misa u crkvi sv. Barbare služit će se u 18 sati , a nakon mise nastavak druženja bit će na natkrivenoj terasi ispred Narodne čitaonice uz čaj, kuhano vino i fritule.

Natrag na kalendar događanja