Uskrs u Kostreni

Category: Manifestations

26 Mar

Uskrs u Kostreni

Na terasi ispred Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji, Kostrenjani i njihovi gosti 25. ožujka 2018. godine povodom obilježavanja blagdana Cvjetnice uživali u bogatoj ponudi domaće hrane hrvatskih OPG-ova, gastronomskoj ponudi lokalnih ugostitelja, delicijama spravljenim po receptima naših nona, kreativnim radionicama i zabavnim igrama. Manifestacija je oduševila brojne posjetitelje čime su posebno zadovoljni organizatori, TZO Kostrena i Općina Kostrena.

Najmlađi posjetitelji naučili su ukrašavati pisanice raznim tehnikama poput pirografije i bojanja, izrađivali su košarice za jaja, spretnost i vještinu dokazali su u raznim igrama. Posebno iznenađenje priredili su uskršnji zec i maskota tvrtke INA d.d. Pumpić koji su djecu poveli u potragu za pisanicama skrivenima oko čitaonice. U dječjem kutku mjesto više tražilo se prilikom oslikavanja lica proljetnim motivima, kao i kod pisanja i oslikavanja tradicionalnih čestitki. U suradnji s našim sponzorom, tvrtkom INA d.d. čestitke donose djeci duh tradicije pisanja i slanja pisama. Oslikanim čestitkama naši najmlađi razveselili su svoje najmilije.

Oni nešto stariji, uz kupnju zdravih, domaćih proizvoda koji će obogatiti blagdanski stol, naučili su nešto novo o zdravoj prehrani, jestivom samoniklom bilju i kako napraviti prirodni sapun na radionici učiteljice Ane iz Oš Kostrena. Poznati primorski kuhar Kristian Kozmić, autor kuharice Primorski pijat kroz svoj kulinarski show prikazao je pripremu primorskog uskršnjeg specijaliteta te je oduševljena publika uživala degustirajući janjetinu i povrće na lešo. Autorica bloga Anino povrće Ana Smokrović, prezentirala je ratarsku gastronomiju i načela zdravog i ispunjenog života te kako u svoju prehranu uvrstiti razno povrće, tokom predavanja posjetitelji su imali priliku degustirati popečke od povrća, razne hladne salate, razne vrste algi i samoniklo bilje.

Sve generacije zainteresirale su se za program promocije jedrenja. Pod sigurnim vodstvom iskusnih jedriličara iz Jedriličarskog kluba Galeb mogao se iskušati stimulator i naučiti sve o jedrilicama. Posebnu pažnju privukao je i slatki štand Turističke zajednice Općine Kostrena na kojem je bilo moguće degustirati Kostrensku pogaču iz Obrta za proizvodnju kolača i torti Snjeguljca, kao i naučiti ponešto o kostrenskoj tradicionalnoj kuhinji. U suradnji sa sponzorima tvrtkama INA d.d. i Dezinsekcija d.o.o. Turistička zajednica općine Kostrena i Općina Kostrena još jednom su svim Kostrenjanima i posjetiteljima Kostrene omogućili prekrasan dan ispunjen sadržajem te pokazali da je Kostrena destinacija atraktivna tokom cijele godine. Turistička zajednica Općine Kostrena posjetitelje je počastila ukusnim i nezaobilaznim proljetnim specijalitetom primorskog kraja – fritajom sa šparugama, a Gljivarska udruga Škripac predstavila je gljive koje se beru u proljeće, koje su posjetitelji degustirali u ukusnoj fritaji s gljivama.

Posebna atrakcija na manifestaciji bilo je veliko uskršnje jaje ispunjeno šarenim balonima i cvjetovima iz kojeg su na kraju manifestacije ispušteni baloni kako bi šarenilo pronjeli Kostrenom i doprinijeli što bržem dolasku proljeća!

 

Sponzori: INA d.d. i Dezinsekcija d.o.o.

Back to News