Potpisan Sporazum o udruživanju lokalnih Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana

Category: Other

28 Oct

Potpisan Sporazum o udruživanju lokalnih Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana

U Vijećnici Grada Rijeke održano je svečano potpisivanje Sporazuma o udruživanju lokalnih Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana.

Sporazum su potpisali predsjednici Turističke zajednice grada Rijeke, Turističke zajednice Grada Bakra, Turističke zajednice Grada Kastva, Turističke zajednice Grada Kraljevice, Turističke zajednice Općine Čavle, Turističke zajednice Općine Jelenje, Turističke zajednice Općine Kostrena, Turističke zajednice Općine Viškovo i načelnica Općine Klana.

Ovim Sporazumom o udruživanju Turističkih zajednica gradova i općina s područja Riječkog prstena i Općine Klana uređuje se način suradnje u cilju zajedničkog provođenja aktivnosti usmjerenih na projektno (marketinško) udruživanje Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana.

Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, koji stupio na snagu 1.01.2020. godine, dana je mogućnost udruživanja turističkih zajednica i jedinica lokalne samouprave. Novi zakonski okvir daje poseban naglasak udruživanju turističkih zajednica kako bi one mogle pratiti potrebe turista na razini logičke i jedinstvene turističke destinacije, a posebice u usmjeravanju svojih resursa na podizanje kvalitete i povezivanje turističkih proizvoda na području turističke destinacije. Prethodnu suglasnost na Sporazum o udruživanju lokalnih Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana dalo je Ministarstvo turizma i sporta.

Putem video linka nazočnima se obratio direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman.

Zadovoljstvo ovim projektno-marketinškim udruživanjem izrazio je i direktor HTZ-a Staničić koji je naglasio da će ova suradnja omogućiti efikasnije brendiranje i pozicioniranje na domaćoj i globalnoj turističkoj karti. „Ovime ćete jednostavnije moći izraditi svoj zajednički marketinški plan, strategiju zajedničkog razvoja proizvoda, provoditi zajedničko educiranje, zastupati zajedničke interese, ali i jednostavnije doći do novca iz Fondova za projekte i programe udruženih turističkih zajednica“, poručio je Staničić, pritom se osvrnuvši i na dosadašnje primjere sličnog udruživanja na otoku Krku i Gorskom kotaru.

„Pozdravljamo ovakve inicijative projektnog udruživanja turističkih zajednica u našem okruženju, s ciljem osnaživanja kreativnog i financijskog potencijala, kreiranja zajedničkih atraktivnih turističkih proizvoda i kvalitetnijeg pozicioniranja destinacije čiji je dio i Kostrena. Trendovi u turizmu se mijenjaju i sve je teže odgovoriti na zahtjeve i očekivanja modernih turista, a posebno danas, u vremenu kada se čitav svijet bori s pandemijom koja je utjecala na naše navike, odluke, na gospodarstvo i turizam. Zajedničkim ulaganjima u razvoj destinacije, u zanimljive proizvode i turističku infrastrukturu, siguran sam da i Kostrenu očekuje svijetla turistička budućnost u kojoj će ostvariti puni turistički potencijal.“ istaknuo je predsjednik Turističke zajednice Općine Kostrena Dražen Vranić.

Projektnim udruživanjem Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana zasigurno će se postići bolja vidljivost i prepoznatljivost destinacije na turističkom tržištu.
 

Back to News